Breipatroon Trui met Strepen

Dit breipatroon is voor een katoenen trui met strepen voor heren. Het niveau ligt redelijk hoog, neem alles goed door voordat je aan dit patroon begint.

Niveau: Gevorderd

Model: Heren

Garen:  970 gram dikke katoen, (805 gram zwart en 165 gram lichtblauw).

Breinaalden: 2 breinld van 3 en 4 mm met knop; 4 breinld 3 mm zonder knop.

Stekenproef: 19 st en 28 nld in patroon met nld 4 zijn 10 cm.

Werkwijze: de trui wordt in tricotsteek gebreid volgens een teltekening. Gebruik voor het inbreien van de blauwe strepen aparte bolletjes. Kruis bij het wisselen van kleur de draden om gaatjes te voorkomen.

Gebruikte steken:

  • Boordpatroon 1
  • Tricotsteek

Breipatroon Trui met Strepen

Rugpand:

Zet 112 st op met nld 3 en zwart. Brei in boordpatroon 1 tot een hoogte van 7 cm, eindig met een heengaande nld av en meerder hierin verdeeld 10 st. Brei met de verkregen 122 st en nld 4 verder in patroon volgens de teltekening. Brei aan weerskanten een kantst., deze staan niet op de teltekening aangegeven. Brei 6 maal de herhaling in de breedte. Brei tot een totale hoogte van 63 cm. Kant in de volgende nld voor de hals de middelste 30 st af. Brei elk deel apart verder. Kant daarbij aan de halskant, elke 2e nld: 1 keer 4 en 1 keer 2 st af. Kant de overige 40 st bij een totale hoogte van 65 cm af, eindig daarbij met de laatste nld van de herhaling.

Voorpand:

Brei dit op dezelfde manier als het rugpand tot een totale hoogte van 60 cm. Kant nu voor de hals de middelste 22 st af. Brei elk deel apart verder. Kant daarbij aan de halskant elke 2e nld: 1 keer 3, 3 keer 3 en 1 keer 1 st af. Brei met de overige 40 st tot een totale hoogte van 65 cm, eindig met een zelfde patroonnld als bij het rugpand. Kant de st. af. Brei het andere deel in spiegelbeeld.

Mouwen:

Zet 44 st op met nld 3 en zwart. Brei in boordpatroon 1 tot een hoogte van 6 cm, eindig met een heengaande nld. Brei de volgende teruggaande nld av en meerder hierin verdeeld 11 st. Brei met de verkregen 55 st en nld 4 verder volgens de teltekening. Bereken het patroon vanuit het midden (vanuit het midden van het blok “herhaling”). Meerder daarbij aan weerskanten: 21 keer elke 4e nld en 4 keer elke 6e nld 1 st. Brei met de verkregen 105 sst tot een totale hoogte van 48 cm, eindig met een nld zwart. Of brei tot de gewenste binnenmouwlengte. Kant de st af.

Afwerking:

Leg de delen op maat onder een vochtige doek en laat ze drogen. Sluit de schoudernaden. Neem rond de hals, verdeeld over nld 3 zonder kop ong 98 st op met zwart. Brei in boordpatroon 1 tot een hoogte van 3 cm. Kant de st losjes in patroon af. Naai de mouwen aan de panden, het midden van de mouw komt tegen de schoudernaad. Sluit de mouw- en zijnaden.

Teltekening Trui met Strepen

Recent Posts