Ouderwets Breien verzamelt en plaatst op deze pagina gratis breipatronen voor cols. Met deze speciaal geselecteerde breipatronen kun je onder andere een col breien voor de zomer, winter of het voor- en najaar.

De patronen zijn voor verschillende maten en voor verschillende niveaus. Per patroon staat aangegeven voor wie het geschikt is.

Mocht je niet het patroon kunnen vinden kun je altijd gebruik maken van onze zoekfunctie rechts in beeld.

Col Breien

page 1 of 3

Een col breien is erg leuk en makkelijk om te doen. Als je er een beetje handig in bent kun je in een paar uur een nieuwe col breien. Een col is een soort sjaal die gesloten is, dus de uiteinden worden aan elkaar bevestigd. Hierdoor heb je dus minder garen nodig voor een col en zit het altijd lekker warm.

Als je breigaren kiest voor een te breien col, kies dan voor iets wat lekker warm en zacht is. Dan zit de kol heerlijk en kun je ongeacht het frisse weer lekker de deur uit.

Col Breien

Breipatronen voor cols zijn voor beginners heel goed te doen, net als sjaals. Je kunt een col al in de ribbelsteek breien en dan simpelweg de uiteinden aan elkaar vastnaaien. Voor de gevorderde breister zijn er natuurlijk ook genoeg andere steken te gebruiken om het moeilijker te maken.

Als je weet voor wie de col bedoeld is, is het verstandig om altijd je nek op te meten. Je zult die maat minimaal keer twee moeten doen om een lekker ruim zittende col te krijgen. Lees goed het patroon door om vast te stellen of de col vast of loszittend is. Anders valt het achteraf misschien tegen.

Over het algemeen is een col een unisex kledingstuk, dus je kunt de kol ook gewoon voor jongens of mannen breien. Kies dan voor een stoere kleur of een lekker felle kleur om op te vallen.