Ouderwets Breien verzamelt en plaatst op deze pagina gratis breipatronen voor sokken. Met deze speciaal geselecteerde breipatronen kun je onder andere sokken breien voor mannen, vrouwen, jongens en meisjes.

De patronen zijn voor verschillende maten en voor verschillende niveaus. Per breipatroon staat aangegeven voor wie het geschikt is. De meeste patronen zijn voor “iedereen” geschikt door simpelweg de kleur of lengte aan te passen.

Mocht je niet het patroon kunnen vinden kun je altijd gebruik maken van onze zoekfunctie rechts in beeld.

Sokken Breien

page 1 of 2

Als je een beeld moet schetsen van ouderwets breien zie je oma al zitten voor de open haard met een stel naalden en half voltooide sok eraan hangen. Sokken zijn zo verweven met breien dat geen enkele breister het niet een keer zal proberen te breien.

Helaas is sokken breien niet gemakkelijk, er zijn bijna net zoveel manieren om sokken te breien als er modellen zijn. Dan zijn er nog de problemen om de tenen en hiel goed te breien. Al met al zijn sokken een pittig kunstje om te leren maar als je het kunt heel leuk om te doen.

Sokken van teen tot boord

Omdat de moeilijkheidsgraad van de patronen voor sokken nogal uiteenloopt is het belangrijk altijd het hele patroon door te nemen alvorens je eraan begint. Kijk ook goed naar de gebruikte steken en technieken; hoeveel breinaalden worden er bijvoorbeeld gebruikt.

Als je eenmaal het basismodel voor sokken beheerst kun je die daarna voor vrijwel elke maat breien. Pas eens de kleuren aan of voeg een strepenpatroon toe om het geheel op te leuken. Je kunt natuurlijk ook altijd knoopjes of bloemetjes toevoegen aan de sok om deze nog wat specialer te maken.

Let er bij het kiezen van het breigaren altijd op dat het goed wasbaar moet zijn. Afhankelijk van het seizoen kun je dikke wol kiezen of lekker dun katoen. Vraag bij jouw favoriete wolwinkel of ze speciale sokkenwol hebben, daarmee brei je natuurlijk de mooiste sokken.