Kindermuts met dobbelstenen breien

Met dit breipatroon kun je een leuke kindermuts breien. De muts wordt gebreid met rood, ecru en zwart om er leuke dobbelstenen op te breien. De muts is bedoeld voor kinderen met een lengte van 98, 110 en 120 centimeter lang. De lengte van de muts zelf is 21 of 23 cm. Om de muts te breien heb je wel een maasnaald en haaknaald nodig, naast je normale breinaalden, zorg dus dat je die paraat hebt.

Lichaamslengte 98 en 110/120 cm
Afmeting breiwerk hoofdwijdte 40 (44) cm, lengte 21 (23) cm
Benodigd materiaal 55 (65) g wol, waarvan: 35 (40) g rood, 15 (20) g ecru en restje zwart
Stekenproef 20 st en 26 nld in tricotsteek met nld 4 zijn 10 cm
Gebruikte steken boordpatroon 1, tricotsteek in het rond (alle toeren r breien), av tricotsteek in het rond (alle toeren av breien)
Breinaalden 4 breinld 3,5 mm en 4 mm zonder knop, maasnld en haaknld

Kindermuts breien

Streeppatroon

Brei dit in tricotsteek. Brei 9 (10) toeren rood, 1 toer zwart, 8 (9) toeren ecru, 1 toer zwart, brei verder met ecru.

Werkwijze

De muts wordt in het rond gebreid op nld zonder knop in tricotsteek volgens de teltekening en het streeppatroon. Brei de verticale zwarte strepen in av tricotsteek met rood, hier wordt later overheen gehaakt met zwart. Maas de stippen later op.

Zet met rood 68 (74) st op verdeeld over 3 nld 3,5. Brei met de 4e nld in het rond in boordpatroon 1 tot een hoogte van 6 cm. Brei hierna verder in tricotsteek, maar zorg ervoor dat de verkeerde kant van het werk voor is, zodat, wanneer de boord naar buiten omgeslagen wordt, de goede kant van het werk zichtbaar is. Meerder in de eerste toer verdeeld 12 (14) st. Brei met de verkregen 80 (88) st verder met nld 4 met de volgende indeling: brei 6 (8) toeren rood, brei hierna verder volgens de teltekening. Brei hierbij van 1 tot 2 (3). Brei tot en met de laatste toer van de teltekening.

Brei hierna verder in het streeppatroon. Brei tot een totale hoogte van 22 (24) cm. Brei in de volgende toer elke 3e en 4e st samen. Brei met de overige 60 (66) st tot een totale hoogte van 24 (26) cm. Brei de st 2 aan 2 samen. Knip de draad ruim af, haal de draad door de overige 30 (33) st, trek stevig aan en hecht af. Maas de stippen op de muts. Haak met zwart op de av tricotsteekbanen als volgt. Begin in de 1e av st. Leg de draad aan de achterkant van het werk en haal met de haaknld een lus op. * Sla een breisteek over, steek de haaknld in de volgende steek, haal een lus op en haak deze direct door de lus op de nld, herhaal van * af. Haak van beneden naar boven. Maak met rood en zwart een pompon met een doorsnede van 5 cm. Naai de pompon boven op de muts.

***EINDE PATROON***

Deze muts is erg leuk als cadeau voor Sinterklaas of de kerst. Je kunt natuurlijk zelf ook iets leuks bedenken om er op te haken en mazen. Laat je vooral niet vastprikken op de dobbelsteentjes. Heel veel plezier met dit patroon!

Recent Posts