Wat te doen als je niet weet wat je moet breien

Wat te breienSchrijvers hebben er last van, journalisten en designers: niet meer weten wat je moet doen, een block. Ook met breien kan je er last van krijgen, maar hoe kom je er vanaf?

Daar sta je dan aan de kassa van je favoriete breiwinkel met een nieuw garen. Waarschijnlijk het mooiste dat je tot dan toe hebt gezien. Eenmaal thuisgekomen komt er iets tussen en de bolletjes garen eindigen in je mandje met garen. Twee weken later komen de bolletjes weer tevoorschijn, maar je hebt geen flauw idee meer wat je ermee aan moet.

De beste tip om uit te vogelen wat je met de wol aanmoet is het breien van een steekproefje. Maak een steekproef met een aantal steken die je kent, bijvoorbeeld kabels, kant, ribbels enzovoorts. Soms is het handig om een groot proefje te breien, andere keren volstaat een kleineren. Enfin, je hebt een steekproef, nu gaan we deze analyseren.

Stel jezelf bijvoorbeeld deze vragen:

  • Blijft de stof plat liggen?
  • Passen de steken bij de kleuren?
  • Is het makkelijk de steken te breien met dit garen?

Als je eenmaal weet welke steken goed passen bij het garen en hoe het garen valt met die steken kun je verder. Brei vervolgens voor de steken die mooi vallen een proeflapje. Op die manier kan je beter inschatten hoe je werk eruit kan zien. Welke patronen passen bij dit proeflapje? Als de stof plat blijft liggen is deze bijvoorbeeld geschikt voor een sjaal. Als kabels er heel mooi uitzien kan je een trui breien, of een leuke muts.

Op deze manier kan je van je oude garen allerlei proefjes maken, en als bepaalde steken mooi vallen, is de keus snel gemaakt!

Hoe overkom jij je brei-block? Laat het ons weten in de reacties!

Recent Posts